De her fire spisestuestole havde bestemt set bedre dage.

Jeg købte dem af en bekendt, der havde haft alle de bedste intentioner om at restaurere dem, for det er i bund og grund nogle rigtigt lækre kvalitetsstole i ægte Rio-palisander.

Men nogle gange må selv den flittigste kvinde melde pas på et projekt (kender vi ikke alle problemet med konflikten mellem tid og spændende idéer??!?), så derfor fik jeg mulighed for at få fingre i de her skønheder.

Derefter boede stolene på vores værksted i et par år, hvor de blev brugt flittigt af husets rygere og gæster, der trængte til at slå måsen i sædet og holde en pause.

Siddekomforten er nemlig helt i top, så det var under højlydte protester, at jeg valgte at flytte stolene til frokoststuen/møderummet i mit nye kontor.

Min første indskydelse var at slibe stolenes ned og give dem palisanderolie samt at ombetrække sæderne med lyst skind.

Da møblerne kom ind under de skarpe lamper på arbejdsbordet viste det sig desværre, at palisanderfinéren på ryggen var slidt igennem enkelte steder og der var mange dybe trykmærker i både de massive og de finérede dele.

Det var med andre ord tvivlsomt, om det store arbejde med at fjerne gamle olieopbygninger, dampe trykmærker op samt slibe og polere alle overflader ville give et pænt resultat.

Så i stedet for en restaurering valgte jeg at følge PlanB og male stolene.

Jeg var ikke i tvivl om nuancen og efterbehandlingen, for jeg er helt forelsket i den dybsorte finish på kabinettet af dette klassiske jalousiskab.

Vintage Paint i farven ‘Black Velvet’ efterbehandlet med sort voks giver et smukt og klassisk look, når danske designmøbler fra 50’erne og 60’erne skal have en kærlig hånd.

Da jeg vidste, at de her stole skulle blive her på kontoret og ikke sælges, så valgte jeg at lave et lille eksperiment for at se, hvor godt kalkmaling EGENTLIGT hæfter på et tvivlsomt underlag. Det er den slags forsøg, man ikke kan tillade sig at lave på møbler, der skal sælges til andre….

Kalkmaling er jo kendt for at være ‘nul-forberedelses-maling’, men jeg har alligevel altid fulgt de gode, gamle råd med grundig afvaskning med grundrens, fjernelse af løst underlag og også gerne en let slibning for at sikre maksimal vedhæftning.

Nu var chancen der for at afprøve, om kalkmalingen kunne hænge ved på de her stole, hvor benene havde et tykt, klistret lag af gammel palisanderolie og hvor ryggene var mærket af snavsede håndværkerfingre og andet smuds efter flere års ophold i værkstedet.

Her kan du se nogle billeder, der viser hvordan mørke skjolder af olie og striber af gammelt sæbevand klæber sig til stolebenene.

Det er dét underlag, som jeg vil prøve at male ovenpå (og hvis det går galt, så må jeg jo slibe stolene ned og starte forfra…)

Første lag kalkmaling viste tegn på dårlig vedhæftning ved at ‘perle’ lidt på overfladen. Det så ikke videre lovende ud…

Før jeg gik videre med næste lag maling, forsøgte jeg at gubbe på overfladen med en klud for at se om malingen ville slippe eller smitte af, men den sad rigtigt godt fast – selv om den ikke dækkede så godt som Vintage Paint plejer at gøre på en ren og traditionelt klargjort overflade.

Anden omgang med kalkmaling rettede dog helt op på den halvdårlige dækning fra første lag. Malingen flød pænt sammen og dækkede helt perfekt.

Det er nok den hurtigste makeover, jeg nogensinde har lavet!

Det tager 5-7 minutter at male eller vokse en stol. Og så tager det yderligere 10 minutter at finde malingen frem, røre den op samt at rydde op og gøre penslen ren bagefter.

Samlet arbejdstid for malerarbejdet på 4 stole var under halvanden time.
Materialeforbruget var cirka 2 deciliter Vintage Paint og 3-4 spiseskefulde sort voks.

Nu manglede jeg bare at give sæderne lidt nyt skum og stof.

Fordi det nu ikke længere var en restaurering genetablering af stolenes originale skønhed, men en makeover til et mere moderne look, så fandt jeg i stedet fire forskeligge sort/hvid mønstrede stoffer i mine gemmer. 

Det er ikke alt stoffet,der er beregnet til brug det hårde slid på en hverdagsstol, men her og nu ser det sjovt ud – og betrækket kan hurtigt skiftes ud når jeg finder det helt rigtige stof.