Det her var kærlighed ved første blik!

Jeg så dette mahogni jalousiskab ligge på en palle i den lokale genbrugsbutik.

Det var tydeligvis et kvalitetsmøbel, der var skabt til at skabe orden og pynte på et fint kontor engang i 50’erne eller 60’erne. De mange års brug havde dog give nogle skader, der bedre kunne kategoriseres som slid end som den berømte og eftertragtede ‘patina’.

De originale ben var forsvundet og erstattet af kromben fra byggemarkedet. To af benene var brækket af og havd efterladt dybe skruehuller i bunden af skabet.

Kabinettet havde mange lyse fugtskjolder og dybe ridser og hak.

Træet på både jalousilåge og kabinet var udtørret og beskidt i en grad, så det var svært at bedømme, om det kunne lade sig gøre at genskabe fortidens skønhed.

Til gengæld kørte jalousilågen glat og uden problemer og ikke mindst var de mange smukt forarbejdede indvendige skuffer komplette og uden skader, så jeg var slet ikke i tvivl om, at det her skab skulle med mig hjem.

Jeg har den dybeste respekt for klassisk, dansk møbeldesign fra midten af sidste århundrede, så det var med ærefrygt, at jeg gik i gang med opgaven.

Det ideelle ville være at give jalousiskabet et look, der ville få det til at passe ind i en scene med Don Draper fra Mad Men. Klassisk, stilfuldt og lidt frækt.

Derfor startede jeg med at finde ud af, hvilke dele af møblet, der kunne reddes i sin originale form.

Først blev hele skabet vasket af i en mild opløsning af grundrens, så jeg kunne se hvor slemt det egentligt stod til. Det fjernede heldigvis mange af de pletter, der havde skæmmet overfladen.

Da træet var helt tørt blev jalousien og skabets indvendige dele tørret over med en klud vædet i lige dele hvid vaselinolie og terpentin. Det var en utrolig forvandling!

Mahogniens smukke gyldenbrune farve og elegante åretegning trådte straks frem. Desværre viser billederne ikke helt, hvor stor forskellen er på før og efter, men det er næsten et mirakel 🙂

Krombenene fra byggemarkedet blev skruet af og i stedet blev der bestilt nye hairpin-ben fra Amazon. Jeg valgte sortlakerede ben i højden 40 cm, men der var mange andre højder og overfladebehandlinger at vælge imellem.

Jeg var meget fristet til at vælge ben i messing, men var lidt en kylling og tog den sikre og langtidsholdbare løsning.

Kabinettets træ var desværre i dårlig stand. Der var dybe fugtskader og mindre områder, hvor fineren var rykket af. Der var også mange trykmærker – både på forkanten og på toppen af møblet.

Der var noget at rafle om. Malerpenslerne skulle findes frem.

Før jeg gik i gang med malerarbejdet skulle trykmærkerne reduceres så meget som muligt. Jeg har gode erfaringer med at bruge damp til at få træ til at rette sig ud.

Det er oven i købet ret nemt: Fugt et viskestykke med vand og læg det dobbelt. Placer den fugtige klud på træet og før et strygejern på lav temperatur over pletten i nogle minutter indtil træet har rejst sig.

Det lykkedes at få bugt med de allerfleste buler i træet på den her måde.

Selve malerarbejdet var easy-peasy. Jeg brugte Vintage Paint i farven Black Velvet og en stor, flad pensel i bedste kvalitet.

Just say’in

Det er virkeligt afgørende for et godt resultat, at man bruger en ordentlig pensel, når man maler – uanset om det er med kalkmaling, akrylmaling eller oliemaling.

Til gengæld er det nemt og hurtigt at gøre penslen rent, når man bruger kalkmaling, så gør dig selv den tjeneste at investere i et ordentligt redskab når du maler. Det gør arbejdet hurtigere og lettere – og resultatet bliver meget pænere.

Skabet fik to lag kalkmaling med et par timers mellemrum.
Da malingen var tør blev overfladen forseglet med sort voks fra Vintage Paint.

Resultatet er – når jeg nu selv skal sige det – en Hollywoodfilm værdigt.

Det dybsorte kabinet giver et elegant modspil til mahogitræet og de klassiske hairpinben giver en lethed.