Jeg havde længe været på udkig efter et møbel til at sætte min printer på.

Der var en række krav:

  • Møblet skulle være tilstrækkeligt dybt til at man ikke stødte ind i printeren eller at papirerne dryssede ud på gulvet.
  • Det skulle kunne rumme både almindeligt printerpapir, blækpatroner og ikke mindst alt det papir-krimskrams, som jeg bruger til at lave stencils, transfers, decoupage og meget mere.
  • Det måtte ikke optage ret meget gulvplads.

Og så behøver det i øvrigt ikke ligne et kontormøbel

Helt ærligt – hvor svært kan det være…? 😉

Skønhed kommer indefra

En dag kørte jeg (som så ofte før) ind forbi vores lokale genbrugsbutik og dér stod der et helt traditionel, gråt, let skamferet arkivskab med skuffer til hængemapper. Det var jo helt perfekt!

Printeren ville stå i god arbejdshøjde og udenfor rækkevidde af kontorhundenes nysgerrige næser og viftende haler.

De tre skuffer kunne rumme uanede mængder af kontormaterialer – og for mit indre øje havde jeg allerede sorteret alle de mange typer specialpapir i farvekoordinerede hængemapper med smukke labels.

Skabet havde dog ikke udseenet med sig.

Det var gråt og kedeligt. Der var rust nederst på bagpladen. Toppladen var malet over med en farve, der ikke tilnærmelsesvis passede med resten og der var nogle små buler hist og her. Der var rester af klistermærker over det hele. Og så var det beskidt!

Men skufferne kørte som smurt og skabet var fremstillet af Triumph (dem med racerbilerne og motorcyklerne), så jeg var sikker på at skabet var funktionelt og robust.

Det smarte udseende måtte så klares med knofedt, kalkmaling og lidt kreativitet.

På med gummihandskerne

Først skulle arkivskabet gøres rent. Det var heldigvis dejligt vejr den dag, så jeg kunne arbejde udendørs. Det er altid det nemmeste, når der skal pjaskes med vand og arbejdes med kemikalier, der kræver udluftning.

Skufferne blev taget ud og lagt til side. De forkromede håndtag og labelholdere blev skruet af.

Klistermærker, rester af klistermærker og andet gummi-snask blev fjernet med rensebenzin (husk god udluftning og gummihandsker!).

Hele skabet blev vasket af med grundrens. Det er egentligt utoligt hvor meget skidt, der kan være på sådan et tre-skuffes arkivskab…

De rustne pletter blev slebet væk og metallet blev grundet med hammerlak. Det bedste ville have været at bruge en primer til jern, men det havde jeg ikke lige på lager. Jeg arbejder meget efter ‘Det Forhåndenværende Søms Princip’!

Så det blev som sagt en gang Hammerite – og når jeg nu havde låget af bøtten, så fik håndtag og labelholderne lige en omgang. Matsort hammerlak passer bedre til det design, jeg havde i tankerne end blank krom.

Vintage Paint og gamle kort

Min tanke var at give skabets kabinet en mørk farve og beklæde fronterne med sider fra et gammelt atlas, som jeg havde fået af en kollega (Tak, Birgitte!).

Atlasset er fra 1922 og har været brugt i undervisningen  på Herlufsholm. Verden så bogstaveligt talt meget anderledes ud dengang! Se billederne af Europa og Afrika længere nede.

Kalkmaling med kridt og voks.

Jeg ville gerne dyrke DenGamleSkole-looket, så jeg ville prøve at få skabets sider til at minde om en gammel skoletavle. Derfor blev de malet i Vintage Paint i farven Black Velvet.

Det første lag blev rullet på skabet korte led. Da det var tørt fik kabinettet en tur mere med rullen og denne gang på den lange led. EasyPeasy.

For at få det slidte og lidt ‘industrielle’ udseende fik hele skabet en omgang slibepapir korn 240 med let hånd og slibeklods.

Derefter kørte jeg et stykke kridt over alle flader og børstede det overskydende kridtstøv af. Nu var skabet nærmest mellemgråt og livløst, så for at give dybde til farven og beskytte overfladen mod slid fik hele skabet en gang klar voks.

Decoupage på skuffefronterne

Skuffefronterne blev malet med Vintage Paint i farven French Beige der nuancemæssigt passer med grundfarven på de atlas-sider, som jeg havde udvalgt.

Da kalkmalingen er tør efter en times tid kommer der et lag Mod Podge decoupagelak på og atlassiderne bliver lagt på og luftboblerne bliver glattet ud ved hjælp af en lineal og en blød klud.

Nu skal decoupagelimen have tid til at tørre helt. Det tager cirka en times tid. Herfter trimmes overskydende papir af med en skarp hobbykniv og kanterne rundes ganske let med sandpapir korn 240 på en silbeklods.

Til sidst beskyttes papir-overfladen med to lag mat akryl-lak for at beskytte mest muligt mod slid.

Jeg har en forkærlighed for møbler på hjul. Derfor fik arkivskabet en ny bundplade af krydsfiner, der er monteret med 4 kraftige møbelhjul. Så kan jeg nemt trille rundt med skabet, hvis vi har brug for ekstra plads eller hvis der skal gøres hovedrengøring 🙂

Sidst men ikke mindst blev de sortmalede håndtag og labelholdere sat på plads.