Impulskøb er nu en god opfindelse.

Her til formiddag havde jeg ryddet op i garagen og var kørt en tur på genbrugspladsen med et ordentligt læs affald.

‘Vores’ genbrugsplads har en rigtigt fin genbrugsbutik, hvor de ting,  som er for gode til at smide ud, bliver solgt og kan få nyt liv. Som man siger ”One mans trash is another mans treasure” – og der er ingen tvivl om at der bliver smidt rigtigt mange ting ud, som sagtens kan bruges en gang eller to mere.


I dag var der bingo. De her to smukke sengeborde var kærlighed ved første blik!

Se dem lige: Klassisk design, elegant dekoration, solidt håndværk – og ikke mindst var de i rigtig god stand begge to. Naturligvis havde tidens tand gnavet lidt hist og pist, men ikke noget alvorligt.

Vintage look a la svensk herregård

For én gangs skyld var jeg slet ikke i tvivl om hvilken farve kalkmaling og efterbehandling, der skulle bruges.

Normalt bliver jeg en smule overvældet af alle de mange kombinationsmuligheder, der er med Vintage Paint, men de her to smuksakker skulle helt klart have en feminin makeover med den blide grå nuance Warm Grey og derefter en gang hvid voks, så de fik et blidt, slidt look som om de havde stået i et svensk slot i århundreder…

Kvik kalkmaling makeover

En af de mange ting, jeg elsker ved kalkmalingen er at det er superhurtigt at komme i gang med at skabe resultater. De her sengeborde var i så fin stand, at de ikke engang blev slebet før de blev malet.

En anden og mindst lige så vigtig ting er at der er uendelige muligheder for at pusle med finishen indtil den er præcis som den skal være.

I det her tilfælde kom der lige en ekstra behandling på – bare fordi resultatet ikke var præcis som jeg havde drømt om. Det er rart at vide, at der altid er mulighed for at lægge endnu en hånd på værket. Læs mere om dette længere nede.

Sådan skiftede sengebordene stil

Først afmonterede jeg låger og skuffer og pillede håndtagene af. Så blev alle dele vasket grundigt med grundrens.

Det er især vigtigt at være opmærksom på området omkring håndtag, bordpladen og de skarpe kanter, hvor der let kan gemme sig gammelt skidt.

På de her gamle møbler er kantlister og dekorationer ofte lavet af eksotisk ædeltræ og resten af møblet er forarbejdet i nordiske træsorter. De mørke typer træ kan være mahogni, palisander eller teak, der kan give farvegennemslag, så den nye maling får rosa pletter. Det er ikke så charmerende.

Jeg lavede en lille test ved at pensle lidt hvid maling på en dekoration og en kantliste. Det var en god idé, for der kom hurtigt misfarvninger – og så er der ingen vej udenom at give møblet en gang grundmaling.

Derfor fik sengebordene en gang primer som fik lov til at tørre natten over. Overfladen var fin, så det var ikke engang nødvendigt at mellemslibe før jeg gik igang med kalkmalingen.

Vintage Paint – pensel eller rulle?</ h2>

Man kan sagtens rulle Vintage Paint (og andre typer kalkmaling på), men på små møbler som sengebordene her foretrækker jeg personligt at arbejde med pensel. Det er hurtigere og nemmere at komme ud i krogene.

Jeg ville gerne have så glat en overflade som muligt, så derfor valgte jeg en god, oval pensel og brugte lange, bløde strøg.

Først blev malingen påført på tværs af åreretningen. Efter en times tid var malingen så tør at jeg kunne arbejde videre, så sengebordene blev slebet med sandpapir korn 240 på en slibeklods for at fjerne de striber, som penselstrøgene havde efterladt.

Andet og sidste lag maling blev fortyndet med ca 10% vand for at sikre den glatte overflade. Denne gang blev malingen påført i samme retning som træets årer.

Warm Grey – Essensen af nordisk indretningsstil

Malingen stod nu helt mat og dækkende og smuk. Warm Grey er simpelthen indbegrebet af den lyse, nordiske stil.

Jeg er helt pjattet med gråt (som det også fremgår tydeligt at blogindlæggene og møbel-forandringerne her på siden!) – og gerne i selskab med hvidt og masser af planter.

Før den afsluttende behandling med voks blev skufferne sat i og lågerne monteret. Dog uden greb, for det er meget nemmere at påføre og aftørre voksen uden for mange forhindringer. Først fik bordene en gang tynd gang klar voks, som straks blev tørret af igen.

Derefter fik de lidt hvid voks børstet ind på kryds og tværs i udskæringerne for at fremhæve mønsteret. Og så fik de lov til at stå

Sengeborde makeover med Vintage Paint

af | sep 7, 2017 | Kalkmaling af møbler | 0 Kommentarer