Kalkmaling er et fantastisk redskab, hvis du elsker at give gamle ting nyt liv. Produktet er let at arbejde med, kræver lidt eller ingen forarbejde, dækker fremragende og tørrer hurtigt. Hvad mere kan man ønske sig af en maling?

Kalkmaling er en gammel opfindelse primært baseret på naturlige ingredienser. Overfladen fremstår helt mat som på gammeldags møbler eller de kalkmalerier, der kan ses i kirker og på herregårde.

Kalkmaling og kalk til huse er to forskellige ting

Du må ikke forveksle kalkmaling med den type kalk, som man bruger når man kalker huse. Sidstnævnte er lavet af hvidtekalk blandet op med vand og den smitter af ved berøring – også når den er tør.

Den type kalkmaling, jeg bruger i Vækstbutikken, kommer fiks og færdig på dåse og den har en let hærdet overflade, der ikke smitter af. Jeg har leget med kalkmaling siden 2014 og har testet de fleste forskellige mærker på markedet. De fleste er ganske gode – men jeg foretrækker personligt Vintage Paint fra den danske producent Jeanne d’Arc Living.

Vintage Paint er miljøvenlig og har den laveste MALkode. Den er derfor sikker at bruge til f.eks. babymøbler.

Det er også en allergivenlig maling, der ikke afgiver flygtige organiske opløsningsmidler, som vi kender det fra plastik- og oliemaling. Desuden er den diffusionsåben, så vægge og møbler kan ‘ånde’.

Jeg har været forhandler af Vintage Paint siden efteråret 2017. De anvisninger, du kan læse nedenfor gælder derfor for kalkmaling af dette mærke.

Vedhæftning

Kalkmaling hæfter på på langt de fleste overflader uden at du behøver at slibe eller give grundmaling før du går i gang. Du skal blot fjerne løst snavs og give en afvaskning med grundrens eller eddikevand for at fjerne fedt og smuds. Det betyder, at du hurtigt kan komme i gang og hurtigt blive færdig.

Du kan male på træ, metal, glas, plastik – ja, sågar tekstiler kan få nyt liv med kalkmaling. Det betyder, at du kan bruge malingsrester til at friske urtepotter, lysestager, billedrammer og mange andre typer boligtilbehør op og få en sammenhængende farvesætning i din bolig.

Dækkeevne

Kalkmaling dækker rigtigt godt. De fleste farver dækker komplet ved to lag maling. De helt lyse nuancer kan evt. kræve tre lag maling for at blive helt ensartede i overfladen.

Ved stuetemperatur tørrer malingen på 1/2 til 1 time, og så kan du allerede give næste lag maling (uden mellemslibning!), så du kan faktisk give et gammelt møbel en total makeover på en eftermiddag og med en ganske lille arbejdsindsats.

Hvis du maler på en meget lukket overflade som f.eks. højglanslak, laminat eller spejl, så vil første lag maling sandsynligvis trække sig sammen og måske tænker du ‘Det her går ALDRIG godt’, men jeg kan forsikre dig om, at resultatet nok skal blive fint! Første lag vil nemlig fungere som en slags vedhæftning for det næste lag som så vil lægge sig over det hele. På de helt lukkede overflader kan du også risikere at skulle give tre lag kalkmaling for at opnå et dækkende resultat.

Rækkeevne

Kalkmaling rækker ca. 8 kvadratmeter pr liter afhængigt af underlaget. Et møbel af ubehandlet, tørt fyrretræ suger mere maling end en tidligere malet overflade.

Vintage Paint fåes i tre forskellige størrelser
0,1 liter, der rækker til ca 0,8 kvadratmeter overflade. Det svarer til at du kan male et sengebord eller et lille skab.

0,7 liter, der rækker til 5-6 kvadratmeter, hvilket er ofte er nok til et stort møbel som en skænk eller et spisebord.

2.5 liter, der rækker til ca. 20 kvadratmeter, er nok til en hel spisestue med bord, stole og skabe – eller til en iøjnefaldende væg i stuen.

Husk, at du skal ofte skal male den samme overflade flere gange. Derfor er det ikke det færdigmalede areal, der er angivet ovenfor men det samlede areal, der kan males over én gang.

Det er samme maling, der er i de tre forskellige størrelser. Det er altså ikke en ‘farveprøve’ i tvivlsom kvalitet, du får i de små dåser, men kalkmaling i præcis samme gode kvalitet som i de store bøtter. Og den store spand med 2,5 liter kan lige så godt bruges til møbler som til vægge.

Efterbehandling af kalkmaling

Overfladen på kalkmaling er porøs og bør derfor efterbehandles for at forhindre smuds og snavs i at sætte sig fast samt for at gøre overfladen mere robust og modstandsdygtig overfor slid.

Der er flere muligheder for forsegle overfladen. Den mest robuste (og måske også mest kedelige?) er at give en gang klar lak. Vintage Paint har både en helmat og en højglans lak, der begge er nemme at arbejde med, ikke gulner og som giver en superstærk overflade.

Den mest brugte overfladebehandling af kalkmaling er voks, der ud over at lukke overfladen også giver rigtigt mange muligheder for at give ekstra karakter til det malede emne.

Møbelvoks fåes både i klar/transparent og i farvede variationer fra hvid til sort. Den klare voks giver det malede emne en lidt mørkere og mere mættet nuance. De farvede vokse kan bruges til at give hele møblet en mørkere/lysere farve eller til at fremhæve udskæringer og særlige områder på møblet.

Voks kan enten aftørres så den fremstår mat eller poleres op til en halvblank finish. Det afhænger helt af hvilket look, du ønsker at opnå.

Voksene fra Vintage Paint er meget nemme at arbejde med. De er lette at påføre med pensel, klud eller svamp – og nemme at tørre/polere efterfølgende. Jeg har prøvet mange vokse (også de hjemmelavede!) og der er ingen tvivl om, at dem fra Vintage Paint er de nemmeste og hurtigste at arbejde med. Og så giver de oven i købet en lækker og robust overflade.

Du kan se mere om voksene fra Vintage Paint her.

Kreativitet med kalkmaling

Kalkmalingens specielle sammensætning og let porøse overflade indbyder til leg og spændende kreative processer.

Du kan efterbehandle med farvet voks og på den måde fremhæve udskæringer i møbler eller lege med effekter ved at sprøjte vand på den våde maling. Eller male lag på lag i forskellige farver og efterfølgende bruge sandpapir til at opnå shabby-chic stilen. Brun voks giver nymalede møbler et vintage look. Voks kan også fåes i bronzemetallic og perlemor, der giver nogle helt nye muligheder.

Hvis du følger de ‘regler’, som du kender fra plastik- og oliemaling, så får du et ensartet og helt enkelt, heldækkende look.

Hvis du derimod vil opnå en af de mange effekter, som kalkmaling er kendt for, så skal du kaste alle de gamle læresætninger med at bruge lange strøg i samme retning over bord! Til gengæld kan du med kalkmaling skabe de mest fantastiske overflader, der minder om beton, zink eller møbler, der har stået på et fransk slot, et autoværksted ved Route 66 eller en svensk ødegård.

Det er ikke svært og du kan sagtens gøre det selv!

Du kan se nogle af de mange muligheder her (før- og efterbilleder samt beskrivelse finder du ved at klikke på billedet)

Brug kalkmaling både inde og ude

Kalkmaling er ikke kun til møbler indendørs.

Du kan også sætte kulør på krukkerne på terrassen, altankasserne og de ucharmerende selvvandingskasser i drivhuset. Frisk de gamle havemøbler op og sæt dit personlige præg på hoveddøren.

Jeg har god erfaring med at give kalkmalede ting to lag voks for at sikre, at malingen holder til vejr og vind. Jeg anbefaler, at du arbejder i skyggen, når du påfører voksen og lader dine nymalede/voksede ting stå i skyggen i et par døgn før du flytter dem ud i solen. Ellers når voksen nærmest at smelte og kan få et underligt udseende.

På ting, der er udsat for slid (f.eks. havebordet og stole) kan det være nødvendigt at genopfriske voksbehandlingen hvert andet år for at sikre at kalkmalingens overflade er fuldt beskyttet. Det er lidt ligesom olierede havemøbler, der skal have en gang olie for at bevare det smukke udseende.

Du kan også sagtens male udvendigt træværk, men kalkmaling har ikke samme beskyttende egenskaber som træbeskyttelse, der indeholder kemikalier, der forhindrer algevækst og hæmmer svamp. I 2018 vil jeg lave et eksperiment med at male et træbord med kalkmaling og efterbehandle med 4 forskellige typer forsegling for at se, hvordan overfladen udvikler sig.

Læs mere om hvordan du bruger kalkmaling udendørs her