Velkommen til VækstButikken, der er samlingspunktet for min passion for miljø, genbrug, planter og kreative projekter.

VækstButikken rummer et arbejde værksted, hjemmesiden Altan-Inspiration.dk samt salg af plantevægge fra Minigarden og kalkmaling fra Vintage Paint.

Desuden holder jeg jævnligt foredrag og workshops i at give nyt liv til gamle møbler, inspiration til planter i krukker og altankasser året rundt, formering af stueplanter og mange andre hyggelige og grønne aktiviteter.

VækstButikken er placeret i Rønnede på Sydsjælland. Det lyder måske som om det er en smule langt ude på landet – men rent faktisk er det nok det sted i Danmark, hvorfra man indenfor en times køretid kan komme til at sidde ansigt til ansigt med flest mennesker.

Værkstedet ligger kun få minutters kørsel fra Sydmotorvejen, så det tager tre kvarter at komme til Rådhuspladsen eller til Slagelse.
Ringsted, Roskilde, Vedbæk, Holbæk, Maribo, Næstved, Køge, Korsør, Nyborg, Malmø og alt derimellem kan man også nå på en time i bil.

Du finder os her
VækstButikken
Industrikrogen 21
4683 Rønnede

Kontakt: Lotte@Vaekstbutikken.dk

Hvorfor genbrug? Og miljø? Og planter?

Det har meget med min opvækst at gøre.

Da jeg voksede op i 70’erne var miljødebatten meget nærværende.
Oliekrisen kradsede. Folk isolerede deres huse, skruede ned for varmen og lod bilen stå i garagen.
Begreber som økologi og biodynamik fik fodfæste og der var fokus på Køb Dansk – både af hensyn til miljøet og arbejdspladserne.

Der var også en tårnhøj arbejdsløshed og en buldrende inflation, der udhulede folks købekraft, så mange mennesker dyrkede gør-det-selv for at spare penge og der var prestige i at kunne lave smukke, brugbare ting af forhåndenværende materialer.

Mit fundament

Jeg opvokset i Nordjylland med udsigt til åbne marker og med forældre, der virkeligt værdsatte håndværk – uanset om det var et smukt snedkermøbel eller om det var god, hjemmelavet mad. De var ikke hippier – tvært imod! De var rundet af en opvækst under 2. verdenskrig og havde en meget pragmatisk, bondefornuftig tilgang til livet.

Min far var havemenneske og han podede forskellige æblesorter på samme træ og lavede kompost og dyrkede køkkenhaven med stor entusiasme. Han såede frø i det tidlige forår og gemte omhyggeligt æblehøsten i flade trækasser om efteråret og holdt minutiøst regnskab med, hvor mange kilo solbær han plukkede hver dag igennem sæsonen.

Min mor var til gengæld en ørn i et køkken og syltede, henkogte og frøs havens gaver ned, så vi hele året rundt kunne nyde udbyttet. Hun var myreflittig og havde altid gang i alle mulige praktiske og kreative projekter. Hun sprang i en moden alder ud som selvstændig og med en garn- og hobbybutik, hvor hendes virkelyst og glæde ved mennesker blev omsat til en ganske fornuftig forretning.

Mine forældre var dygtige til at vedligeholde og reparere ting, så de holdt længe. De smed ikke ting ud, der kunne fikses eller genbruges til et nyt formål.

Min mor kunne trylle madrester om til nye lækre retter og skulle der være et par gulerødder, der ikke blev spist, så røg de på kompostdyngen sammen med kaffegrums og kartoffelskræller og blev på den måde til ny næring til køkkenhaven. Huller i tøjet blev lappet og garnrester blev hæklet om til slumretæpper.

Min far malede omhyggeligt villaens vinduer hvert eneste år og når bilen fik et stenslag, så reparerede han det straks, så der ikke kom rust. Han lagde isolering på loftet, anlagde ny terrasse, lagde fliser i indkørslen, brændte nyt tagpap på garagetaget og byggede det allerfineste legehus. Far var helt sikkert ikke byens hurtigste handyman, men til gengæld var han omhyggelig, så projekterne endte faktisk altid med at se pænt ud og holde længe.

Sparsommelighed – ikke at forveksle med nærighed! – og glæden ved hånens arbejde var de bærende værdier i mit barndomshjem og er indprentet i min sjæl.

Jeg håber at kunne bidrage med lavpraktiske idéer til hvordan man mindsker sit miljøaftryk og ikke mindst faktabaserede nuancer til en miljødebat, der – i mine øjne – ofte løber af sporet og fokuserer på ting, der egentligt ikke batter. Eller ting, som er udenfor det enkelte menneskes rækkevidde at ændre på.

Miljøet er noget, vi allesammen kan påvirke ved vores daglige valg. Det behøver ikke være hverken svært eller langhåret.

Lidt om planter

Planter er vigtige for mennesker.

Jeg er ikke i tvivl om, at behovet for at så, dyrke, høste og tilberede vores egen mad er dybt rodfæstet i vores DNA og at vi bliver syge, hvis der ikke er planter i vores nærhed. Dette er understøttet af videnskabelige studier, så det er ikke noget hokuskrokus-mavefornemmelses-halløj. Det er fakta.

Man kan i øvrigt godt blive lidt lykkelig af at spise noget marmelade, man selv har kogt. Eller nyde hjemmelavede, hjemmedyrkede syltede rødløg på en leverpostejmad. Selvgjort er velgjort.

Og så er planter i øvrigt i stand til at trylle CO2 om til værdifuld ilt og er dermed en del af løsningen på de klimaudfordringerne. Så jo mere vi dyrker, jo bedre har både vi og planeten det. Si’r det bare…

Lidt om genbrug

Genanvendelse gavner miljøet og en fremragende måde at dyrke den individuelle stil.

Miljøbelastningen ved at producere f.eks. tøj er enormt høj.

Vidste du, at hver dansker køber i gennemsnit 16 kilo nyt tøj om året og at der bruges enorme mængder af kemikalier og vand til fremstillingen PLUS der udledes masser af CO2 til atmosfæren ved transport og produktion PLUS at en stor del af tøjfabrikkerne ligger i fattige lande i Asien og Afrika og at løn- og arbejdsvilkår ofte er under al kritik samt at der udledes urenset spildevand til skade for hele lokalområdet. Det er faktisk noget rigtigt møg, for nu at sige det på nordjysk…

”Klimaaftrykket fra vores tøj er faktisk større end aftrykket fra strømmen til alle vores husholdningsapparater til sammen. Vi kan gøre en stor forskel ved at ændre vores tøjforbrug,” siger Lone Lykke Nielsen, biolog i Miljøstyrelsen og medlem af Nordisk Ministerråds arbejdsgruppe for Affaldsforebyggelse.

TÆNK har skrevet en artikel om emnet, som du finder her

Med andre ord kan du spare miljøet for rigtigt meget ved at aflevere det tøj, der er for godt til at smide ud, til din lokale genbrugsbutik. Og omvendt også shoppe secondhand, når du trænger til lidt friske klude i garderobeskabet. Jeg kan selv blive helt høj, når jeg finder en lækker håndsyet vintageblazer, eksklusive mærkevare eller et par spritnye sko til næsten ingen penge – og jeg oven i købet kan nyde fundet med god miljøsamvittighed.

Det samme gør sig gældende for ting til hjemmet.
Møbler, nips, køkkenudstyr, byggematerialer og så videre og så videre.

Her er der også en kæmpe gevinst for både miljø og pengepung ved at købe ting, som andre har ejet tidligere.

For at stille tingene på spidsen, så kan du vælge mellem at køre til nærmeste møbelbutik og købe et spisebord til  et par tusinde kroner – eller vælge mellem DBAs tusindvis af tilbud om spiseborde i samme prisramme. Sidstnævnte mulighed giver dig chancen for at vælge mellem helt nye håndlavede plankeborde, næsten-nye moderne mærkevarer, danske designklassikere fra 60’erne i fornem forarbejdning, sjov retrostil eller ægte almuemøbler med mere end hundrede år på bagen.

Det sjove er jo, at du ofte kan sælge dit genbrugsbord med minimalt økonomisk tab, hvis du skifter stil om et par år.

Genbrug er med andre ord en stor gevinst for både miljøet og din pengepung. WinWin!

Lidt om Altan-Inspiration.dk

Da jeg selv flyttede i lejlighed (før internettet var opfundet) savnede jeg tips og idéer til, hvordan jeg kunne indrette mig på altanen og hvilke planter, der kunne gro i de små altankasser. Det var tydeligt, at der gjaldt helt andre vækstvilkår på 3. sal end i en beskyttet villahave.

Det bedste bud på viden og inspiration var den håndfuld bøger, de havde om emnet på det lokale bibliotek. Og ellers var det bare at forsøge sig frem og prøve at få noget til at gro. Det var ofte lidt op af bakke, men ganske lærerigt.

Da jeg flyttede til Sjælland i 2009 begyndte jeg for alvor at undre mig over, hvorfor der var så langt mellem idéerne til de små haver i højden.

Når jeg gik tur i København var det påfaldende, at så mange altaner, der stod tomme eller fungerede som oplagsplads for tomme flasker eller rustne cykler. Der var ikke mange, der dyrkede planter på altanen eller blot havde lidt møbler derude – og for en bonderøv som mig gav det ingen mening, at de allerdyreste boligkvadratmeter i kongeriget stod ubenyttede hen.

Dermed var idéen til Altan-Inspiration.dk født.

Hjemmesiden blev lavet i 2011 og der bliver løbende tilføjet nye artikler om grønt byliv, spændende nye møbler, tips til vedligeholdelse og lignende,

Altan-Inspiration.dk har 40.000 læsere pr måned i højsæsonen og er dermed Danmarks største side for altan-ejere.

Lidt om Minigarden plantevægge

Efterhånden som trenden med urban gardening og det grønne byliv slog igennem blev det tydeligt, at der var behov for nogle gadgets, der gjorde det muligt at dyrke flere planter – og gerne på en måde, der kræver minimal vedligeholdelse – på altaner og gårdhaver.

Jeg søgte et system til lodrette haver, der både var godkendt til økologisk dyrkning og som samtidigt var så enkelt, at det kunne bruges af både privatpersoner og erhvervsgartnere.

Jeg fandt ét system i Europa, der kunne leve op til kravene. Det var det portugisiske Minigarden, som jeg startede importen af i 2013.

De første tre år forsøgte jeg mig som agent og distributør, men det gav alt for meget arbejde og alt for lidt indtjening, så jeg lagde forretningen om. I dag sælger jeg Minigarden til privatpersoner via webshoppen her på siden samt til projekter til institutioner og virksomheder, hvor jeg skæddersyr løsninger, der opfylder deres behov.

Du kan læse mere om Minigarden her

Lidt om Vintage Paint

Kalkmaling er noget nær den bedste opfindelse siden hjulet.
I hvert fald hvis man er vild med at give gamle ting nyt liv.
Malingstypen er flere hundrede år gammel, men er blevet voldsomt populært de seneste år.

Kalkmaling binder på praktisk taget alle overflader og kræver stort set ikke noget forarbejde.
Den kan bruges indendørs og udendørs.
Og så er malingen miljøvenligt og fri for kemikaliedampe.

Vintage Paint er et dansk produkt, der blandt andet lever op til de skrappe krav, der til maling til babymøbler.
Det er helt genialt til at shine møbler op og kan også bruges på urtepotter, tekstiler, metal, glas og stort set alle andre materialer.

Jeg er helt pjattet med kalkmaling og deler ofte fornyelsesprojekter på bloggen HER.

Vintage Paint sælges fra VækstButikkens værksted og jeg forventer at lave en webshop i løbet af vinteren 2017/2018, så jeg kan sende kalkmaling til hele landet.